Redovno i pravilno održavanje stolarije je bitno kako bi imala što duži vijek trajanja i što duže bila funkcionalna. Stoga ju je bitno redovno održavati i pravilno koristiti, a po potrebi i servisirati. Našim savjetima ćemo Vam pomoći kako da od trenutka ugradnje pravilno čistite i održavate stolariju, vrata, prozore i komarnike.

Skidanje zaštitnih traka s profila

Nakon montiranja PVC i ALU stolarije važno je ukloniti zaštitne trake i foliju. U suprotnom se može dogoditi da se one pod uticajem visokih i niskih temperatura istope i postanu teške za skidanje. U slučaju da se to dogodi nemojte pokušavati sastrugati trake oštrim predmetima jer možete oštetiti zaštitnu boju. Naš savjet je da natopite krpu u mlaku vodu u koju ste ubacili sodu bikarbonu, nanesite na mjesto gdje se zaštitna traka nalazi i pričekajte minutu-dvije. Zatim pažljivo skinite trake.

Čišćenje okvira

PVC i ALU stolariju je dovoljno održavati pranjem mokrom krpom, blagim deterdžentom i toplom vodom. Posebno naglašavamo da prilikom pranja, stolariju ne treba tretirati abrazivnim i jakim kemijskim sredstvima, mrežicama za ribanje niti je preporučljivo suho brisanje krpom za prašinu ili sl.

Ni u kojem slučaju nemojte upotrebljavati sredstva za čišćenje i poliranje koja sadrže razrjeđivač, odstranjivač laka za nokte ili tzv. “sredstva za čišćenje PVC-a”.

Čišćenje stakla

Staklo se najbolje pere čistom vodom i mekom krpom te sredstvima za čišćenje stakla. U slučaju potrebe u vodu se može staviti malo sredstava za pranje posuđa. Izbegavajte agresivna sredstva za održavanje ili ona koja sadrže razrjeđivače.

Održavanje okova

Gume kojima je zabrtvljena stolarija je također bitno održavati radi dugotrajnosti. Stoga predlažemo da ih redovno čistite i i povremeno (otprilike jednom godišnje) tretirate glicerinom.

Jednom godišnje bi sve pokretne dijelove okova trebalo namazati uljem koje ne sadrži smolu ili kiselinu. U slučaju da okovi počnu zapinjati (što može biti posljedica nepravilnog rukovanja), jednostavnija podešavanja možete učiniti i sami. Ulazna vrata se podešavaju na način da  križnim odvijačem otpustite prihvatnu pločicu na štoku i zatim fiksirate u željeni položaj.

PVC prozori imaju po dva vijka na svakom krilu (imbus ključ 4), jedan za pomicanje krila po horizontali, i jedan vertikalnoj osi.

Tijekom vremena ili grubljim korištenjem ručice može doći do njenog labavljenja. U ovom slučaju možete pomaknuti zaštitnu masku na njenoj osnovi i pritegnuti dva vijka pomoću kojih je fiksirana.

Pravilno provjetravanje

Način provjetravanja možete podešavati prema vlastitim potrebama.

Redovno provjetravanje zatvorenih prostorija spriječava kondenzaciju na prozorima te visoku vlažnost zraka, a time i potencijalni razvoj gljivica te stvaranje plijesni.

Savjetujemo Vam da prostorije provjetravajte kratko, ali intezivno, najbolje stvaranjem propuha na način da širom otvorite sve prozore istovremeno. Naime, predugo provjetravanje nepotrebno rashlađuje zidove te nije ekonomično.

Nakon zatvaranja prozora svježi zrak se uslijed topline akumulirane u zidovima zagrije u roku od svega nekoliko minuta. Prostorije je poželjno provjetravajti 2-4 puta dnevno.

Orošeni  prozor je dobar znak da je vrijeme provjetriti prostoriju, jer je vlaga zraka u njoj previsoka. Čim otvorite prozor vanjska, hladnija strana stakla će se orositi. Kada taj tanki sloj kondezata nestane, a površina stakla je opet suha, zatvorite prozor.

Pravilnim provjetravanjem produžavate vijek trajanja slojeva boje, premaza i tapeta na zidovima, obloga na plafonima, zidovima i podovima.

Održavanje komarnika

U zimskom periodu kada se komarnici ne koriste (rolo komarnici), srolajte ih u kutije kako ne bi došlo do smrzavanje mrežice i negativnog utjeca vremenskih nepogoda. U slučaju jačeg puhanja vjetra komarnici ne bi trebali biti spušteni jer je može doći do ispadanje mrežice iz vodilica.

Za kraj je važno naglasiti kako je pravilno korištenje proizvoda ključno za dugo trajanje.