PVC stolarija i zdravlje

PVC stolarija zauzela je prvo mjesto prilikom izbora za stanove, kuće, poslovne prostore. Funkcionalna je, praktična sa perfektnom izolacijom što dovodi do dominacije na tržištu kada je u pitanju stolarija. Ne samo što je praktična, postiže se dobra estetika ugradnjom, a postoji i u različitim teksturama, bojama koje omogućuju dobar estetički efekat prostora. 

No, pitanje je kako PVC stolarija utječe na zdravlje?

PVC stolarija izrađuje se od zdravih i hipoalergenih materijala. Pruža veći stupanj izolacije, a na unutarnji prostor ne utječu atmosferske padaline. Kao dobar izolator, PVC stolarija sprječava vlagu, vjetar i prodor hladnog ili toplog zraka u prostor. Ovakva vrsta stolarije onemogućava vlažnost zidova, kako se ne bi stvarala plijesan i kako ne bi nepovoljno utjecalo na naše zdravlje (npr. poteškoće sa disanjem). Ističe se kao zdrava vrsta stolarije, ali treba napomenuti i prednosti prilikom obrane od vanjskih vremenskih uvjeta koji utječu na ljude stvarajući pad imuniteta kao jedan u nizu zdravstvenih problema do kojih dolazi ukoliko se prostor ne štiti kvalitetno.

Ulična buka utječe na psihičko zdravlje, ne dopušta nam odmor, relaksaciju i mir, odnosno koncentraciju ukoliko smo na poslu. PVC stolarija odlično izolira i čuva unutarnji prostor od vanjskih zvukova i omogućava tišinu kada nam je to potrebno. Buka nam zapravo može stvoriti ozbiljne probleme jer dolazi do neispavanosti, napetosti i nervoze. Zato je bitno koristiti dobru izolaciju pogotovo u većim gradovima ili blizu prometnijih ulica kako bi se zaštitili od nepovoljnih vanjskih utjecaja. 

Danas je gotovo nemoguće pronaći štetnu varijantu PVC-a na tržištu Europske unije. To nam potvrđuju razni certifikati i ekološka sigurnost po zdravlje čovjeka. Zabluda o štetnosti plastike pobijana je mnogo puta. Procesom proizvodnje koji je donekle štetan (kao i proizvodnja bilo kojeg drugog proizvoda) daje nam gotov proizvod koji nije štetan za okoliš. Provedena su različita studija na tu temu i dokazali su da plastika nije štetna ako se poštuju pravila u njenoj proizvodnji ali i reciklaži. PVC se lako reciklira i može sigurno izgorjeti bez štete za prirodu. 

You may also like