komarnici pula

Komarnici – Zaštita i funkcionalnost protiv insekata

Komarnici su efikasno sredstvo za zaštitu protiv insekata, poput komaraca, mušica, muha, pčela, paukova. Postali su neizostavan dio svakog doma, jer ne sprečavaju samo ulazak insekata, već peludi i prašine, a također onemogućavaju ulazak raznih glodavaca. Komarnici se mogu ugraditi na prozore, bilo u pitanju standardni ili krovni, ali i na balkonska vrata. 

S obzirom da su praktični i jeftini, posljednih godina posvećuje im se pažnja kako dizajnu tako i njihovoj funkcionalnosti. Mogu se naći u različitim izvedbama ovisno o potrebi. Dosadašnji drveni komarnici koji su bili fiksni ili u varijanti pokretnih vrata, danas su zamijenjeni modernijim varijantama koji se uglavnom rade od aluminija i pvc materijala. Aluminijski i pvc komarnici naspram drvenih su dugotrajniji, kvalitetniji i izdržljiviji na vanjske utjecaje. 

Vrste komarnika:

Fiksni komarnici

Postavljaju se na krovnim prozorima i u prostorijama koje se slabo koriste, odnosno gdje se prozori koriste samo kao izvor svijetlosti i cirkulator zraka u prostoriji. Fiksni komarnici su najpovoljniji i lako se montiraju. Kada se fiksni komarnici uklanjaju to znači i njihovo potpuno razmontiravanje sa prozora. 

 

Rolo komarnici

Mogu biti kao sastavni dio roletne ili su na prozorima samostalno. Ako su sastavni dio roletne tada je praktično jer se podižu i spuštaju po potrebi, ukoliko se naknadno ugrađuju, imaju svoju posebnu kazetu u kojoj su smješteni na vanjskoj strani prozora. Mrežica ovog komarnika izrađena je od staklenih vlakana (fiberglass) koja jamče stabilnost, optimalnu napetost te otpornost na vremenske prilike.

 

Plise komarnici – harmo komarnici

Plise komarnici su funkcionalni i lako se montiraju te se najčešće koriste za ulazna i balkonska vrata, iako se mogu koristiti i za prozore. Montira se bočno i otvara u obliku harmonike, može se pakirati vertikalno ili horizontalno. Okvir plise komarnika je izrađen od visokokvalitetnog aluminija te posjeduje dug vijek trajanja, ne krivi se i otporan je na koroziju. Mrežica je otporna na UV zrake i vremenske prilike, te pruža dugotrajnu zaštitu Vašeg doma od neželjenih insekata.

You may also like